El treball de camp – sortides escolars

Per Viure el Barranc i les Llacunes de Santes Creus cal conèixer-los bé i per això us convidem a visitar-los i a aprendre de la Natura, passejant pel bosc de ribera i per l’entorn de les llacunes, des del respecte i l’admiració.

Això vol dir que anem a fer un Treball de Camp, observant i recollint dades  per conèixer tres ecosistemes diferents:

Ecosistema de bosc de ribera

Ecosistema de bosc de ribera

Ecosistema de praderies de posidònia

Ecosistema de praderies de posidònia

Ecosistema de llacunes litorals

Ecosistema de llacunes litorals

I recordeu:

(…) ” No s’entra en un bosc de la mateixa manera que es creua un carrer…Cal parar-s’hi perquè el bosc és l’altra cara de la natura, aquella que es troba amagada, on viuen criatures en l’ombra i on els rumors i els sons tenen uns altres timbres diferents als usuals, o potser parlen una llengua que no aconseguim comprendre i que poden ser paraules d’amenaça o d’advertiment. Un es para en els límits, i si s’hi entra, cal entrar-hi amb un cor diferent, una mica sobresaltat” (…)

( S. Iacomuzzi , Bosques y selvas )

El món dels ratpenats

Ratpenat

“Som petits, peluts i lletjos diuen!! I damunt tenim molt mala fama perquè també diuen que xuclem la sang!!!”

El cert és que els ratpenats són uns éssers extraordinaris i, els de les nostres latituds, inofensius i beneficiosos.

Són els únics mamífers que poden volar!!! Per a aconseguir-ho han desenvolupat una sèrie d’adaptacions sorprenents que els donen unes habilitats extraordinàries com descansar cap per avall i orientar-se en la foscor més absoluta gràcies a la seva capacitat per ecolocalitzar, és a dir per orientar-se mitjançant ultrasons que emeten ells mateixos i que els informen dels obstacles gràcies als seus rebots o ecos.

Quantes espècies de ratpenats hi ha?

  • 1

    Al món: Hi ha unes 1.100 espècies agrupades en famílies

  • 2
  • 3

    Al Barranc i les llacunes del Cap de Santes Creus: Hi ha com a mínim 4 espècies.

El Ratpenat de cova (Miniopterus schereibersii) . El podem trobar als penya-segats del barranc i a les coves dels roquissars costaners, on aprofita els forats per resguardar-s’hi.

El Ratpenat d’aigua (Myotis daubentonii) a prop de les llacunes.

El Ratpenat rater gros (Myotis myotis), al bell mig del barranc trobem el nostre amic que hem pogut gravar a la nostra estació de Quirohabitats, i probablement trobarem també,

El Ratpenat de ferradura gran (Rhinolophus ferrumequinum).

Tres d’aquestes espècies; són considerades d’interès comunitari per la Directiva Habitats de la UE (Annex II de la Directiva 92/43, d’Hàbitats).

Ratpenat

“Holaaa!! Jo soc un Myotis myotis i seré el vostre  ratpenat guia per a la vostra descoberta del Barranc de Santes Creus. També us recordaré que no es poden tirar residus a la natura. Ja sabeu “les deixalles  cap a casa” on cal separar-ne bé les fraccions i portar-les al seu contenidor per tancar el cicle del reciclatge de materials.

El cicle de l’aigua

Com és que l’aigua dels rius flueix quan no plou?

L’explicació completa la trobem en el coneixement del cicle de l’aigua.

Es tracta de l’itinerari que descriu l’aigua del nostre planeta, en circulació constant per la combinació de dos factors:

Esquema del cicle de l'aigua

Esquema del cicle de l’aigua en un compartiment petit com la conca del BSC

  • L’energia del sol

  • La força de gravetat

Els oceans, a banda de la regulació tèrmica dels continents i d’allotjar importants comunitats d’organismes útils per als humans…

  • 1

    Dilueixen els contaminants que porten les aigües fluvials.

  • 2

    Fan d’alambí, ja que mitjançant l’energia solar destil·len l’aigua, separant-ne la sal i altres impureses en evaporar-se.

Aquesta aigua “dolça” ens tornarà a arribar als continents en forma de pluja o neu, reiniciant-se així el cicle d’aigua.

El temps de residència de l’aigua és el període necessari per renovar tot el volum d’aigua d’un compartiment a l’altre mitjançant el cicle hidrològic. Els compartiments més petits i més estratègics per a les formes de vida continentals, com els rius o el vapor d’aigua són els que es renoven amb més rapidesa.