Presentació
Conèixer és estimar solem dir, i és ben cert ja que del coneixement del territori en deriva un sentiment de pertinença i d’estimació envers allò proper que ens vincula amb el nostre entorn.
La Custòdia del Territori fomenta el coneixement integral dels espais custodiats, tant des del seu vessant natural com també des de l’etnològic, per això als convenis de custòdia posem en valor totes aquelles infraestructures com marges, cabanes, camins empedrats, presents als espais i fem treballs de recerca històrica que ens ajudin a entendre el paisatge actual des dels antics usos.
En aquest marc s’han elaborat annexos al Conveni de Restauració Fluvial i Custòdia del Barranc de Santes Creus sota els noms: LLIGALLOS I PASTURES I CENS DE BIODIVERSITAT DEL BARRANC DE SANTES CREUS (BSC), que publiquem en aquest apartat amb l’afany de divulgar i compartir el coneixement adquirit.
Lligallos i pastors
El sol arriba cada matí a la vella Tortosa pel mateix lloc, pel coll de l’Alba, fidel al temps i a les gents que l’han poblada. La ciutat ha estat durant segles pas quasi obligat per als viatgers que resseguien la costa, ja que comptava amb l’únic pont de barques de tot l’Ebre català. Llavors, el coll de l’Alba era l’entrada principal de Tortosa pels que venien del nord-est.
Aquest llegat històric ha estat resseguit per Graëllsia a partir d’altres recerques fetes per l’entitat com a Centre d’Estudis de parla catalana inscrit a l’IRMU, per tal d’elaborar aquest text que documenta tota l’àrea propera als espais en custòdia del Barranc de Santes Creus i ens aporta informació per a posar en valor infraestructures com El Sender del Silenci a la finca Ecotros.
Bioblitz del BSC. Cens de biodiversitat
Un Bioblitz és un esdeveniment col·laboratiu i festiu de descoberta de la natura, on durant un període concret de temps, es procedeix a la identificació de tots els organismes d’una àrea determinada. Constitueix un espai de formació, coneixement i participació ciutadana, per aquelles persones interessades en l’observació i el descobriment de la natura. El seu objectiu principal és identificar el màxim nombre d’espècies que sigui possible en un lloc determinat, per tal de procedir a realitzar un inventari biològic anual (Extret de la web de bioblitzbcn.museuciencies.cat).
Dins del projecte de Restauració i custòdia fluvial del BSC s’han dut a terme fins ara 4 jornades de Bioblitzs els dies 29 de maig de 2021, 15 d’octubre de 2022, 13 de maig de 2023 i 18 de maig de 2024.
Amb els resultats dels 2 primers Bioblitz es va elaborar el següent document, annex al Projecte INVENTARI DE BIODIVERSITAT. FLORA I FAUNA DEL BARRANC DE SANTES CREUS i contextualitzat dintre del quadrant F12 del Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya.
Tanmateix les gravacions de la càmera de visió nocturna ens va regalar imatges d’alguns animals que utilitzen el Barranc de Santes Creus com a corredor biològic per a la seva activitat diària
Zones de mostreig
Es van mostrejar els voltants de la finca de l’Ecotros on principalment trobem un terreny pla, amb un ús eminentment agrícola – plantació d’oliveres, ametllers i garrofers- però emplenant metodologia d’agricultura sintròpica i regenerativa lliure de productes sintetitzats químics i respectuosa amb el sòl. Aquesta és una zona amb bon sòl pel cultiu que ha estat conreada des de fa anys ja que s’ha trobat evidència de monedes romanes.
La finca limita amb el Barranc de Santes Creus que permet caminar per la seva llera la major part del temps quan no existeix perill de fortes pluges. Alguns dels mostrejos es realitzen caminant per aquest espai.
Crida al cens de biodiversitat dels espais en custòdia de Graëllsia/Plataforma MINKA
T’agradaria ajudar-nos a censar la biodiversitat dels nostres 2 espais de custòdia a l’#AmetlladeMar? És molt senzill i pots fer-ho quan vulguis!
“Aquesta acció és finançada gràcies a la subvenció per a entitats sense ànim de lucre pel desenvolupament de projectes de protecció i millora del medi ambient, per l’exercici 2022, de la Diputació de Tarragona”