Posidonia

Presentació

Conèixer és estimar solem dir, i és ben cert ja que del coneixement  del territori en deriva un sentiment de pertinença i d’estimació envers allò proper que ens vincula amb el nostre entorn.

La Custòdia del Territori fomenta el coneixement integral dels espais custodiats, tant des del seu vessant natural  com també des de l’etnològic, per això als convenis de custòdia posem en valor totes aquelles infraestructures com marges, cabanes, camins empedrats, presents als espais i fem  treballs de recerca històrica que ens ajudin a entendre el paisatge actual des dels antics usos.

En aquest marc s’han elaborat annexos al Conveni de Restauració Fluvial i Custòdia del Barranc de Santes Creus sota els noms: LLIGALLOS I PASTURES I CENS DE BIODIVERSITAT DEL BARRANC DE SANTES CREUS (BSC),  que publiquem en aquest apartat amb l’afany de divulgar i compartir el coneixement adquirit.

Lligallos i pastors

El sol arriba cada matí a la vella Tortosa pel mateix lloc, pel coll de l’Alba, fidel al temps i a les gents que l’han poblada. La ciutat ha estat durant segles pas quasi obligat per als viatgers que resseguien la costa, ja que comptava amb l’únic pont de barques de tot l’Ebre català. Llavors, el coll de l’Alba era l’entrada principal de Tortosa pels que venien del nord-est.

Des del sud del Camp de Tarragona, després de deixar l’hospital medieval de l’Infant Pere (l’actual Hospitalet de l’Infant) els viatgers entraven a les Terres de l’Ebre superant el temut Coll de Balagué, tot seguint el traçat de l’antiga Via Augusta. Un altre hospital medieval, regentat pels monjos de Santes Creus, els esperava al Perelló… Així comença la descripció que ens fa Rafael Lopez Monée en el seu llibre Camins de les comarques de Tarragona, històrics i tradicionals del Lligallo Major, antiga via pecuària que seguia aquest recorregut i per on passaven cada any i durant molts de  segles, les raberes transhumants vingudes de les muntanyes dels  Ports de Morella i Baix Aragó  i també del nord de Catalunya i de l’Occitània cap a a les pastures d’hivern del Delta i el Perelló…

Aquest llegat històric ha estat resseguit per Graëllsia a partir d’altres recerques fetes per l’entitat com a Centre d’Estudis de parla catalana inscrit a  l’IRMU, per tal d’elaborar aquest text que  documenta  tota l’àrea propera als espais en custòdia del Barranc de Santes Creus  i ens aporta informació per a posar en valor infraestructures com El Sender del Silenci a la finca Ecotros.

Bioblitz del BSC. Cens de biodiversitat

Un Bioblitz és un esdeveniment col·laboratiu i festiu de descoberta de la natura, on durant un període concret de temps, es procedeix a la identificació de tots els organismes d’una àrea determinada. Constitueix un espai de formació, coneixement i participació ciutadana, per aquelles persones interessades en l’observació i el descobriment de la natura. El seu objectiu principal és identificar el màxim nombre d’espècies que sigui possible en un lloc determinat, per tal de procedir a realitzar un inventari biològic anual (Extret de la web de bioblitzbcn.museuciencies.cat).

Dins del projecte de Restauració i custòdia fluvial del BSC s’han dut a terme fins ara 4 jornades de Bioblitzs els dies 29 de maig de 2021, 15 d’octubre de 2022, 13 de maig de 2023 i 18 de maig de 2024.

Amb els resultats dels 2 primers Bioblitz es va elaborar el següent document, annex al Projecte INVENTARI DE BIODIVERSITAT. FLORA I FAUNA DEL BARRANC DE SANTES CREUS i contextualitzat dintre del quadrant F12 del Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya.

Tanmateix les gravacions de la càmera de visió nocturna ens va regalar imatges d’alguns animals que utilitzen el Barranc de Santes Creus com a corredor biològic per a la seva activitat diària

Vídeos fauna

Cada jornada de Bioblitz s’organitza en  torns de dues hores de durada en els que una persona experta en la temàtica mostreja una zona acompanyat de persones voluntàries amb divers grau de coneixement sobre fauna i flora o mediambient. Durant el mostrejos, l’experta identifica les espècies trobades alhora que explica a les voluntàries les característiques de comportament de l’espècie, com reconèixer-la i distingir-la respecte a altres espècies similars o aspectes de la seva biologia.

Sempre i quan es possible s’ identifica a nivell d’espècies, però en alguns casos només es va arribar a nivell de gènere.

Metòde emprat segons el grup d’organismes:

  • Aus. Mostrejos realitzats amb l’ajuda de binocles per poder reconèixer exemplars. Es fan a primera hora del matí (8:00h) i a última hora de la tarda (18:00h) recorrent diferents zones al voltant de la finca de l’Ecotros buscant varietat d’ecosistemes terrestres (Zona barranc i zona camp cultivat- veure mapa). El reconeixement dels exemplars es fa tant per la vista – exemplars volant, posats en branques d’arbres o al terra – com per la oïda – exemplars que canten o emeten sons d’avís.
  • Micromamífers i mamífers. S’empren tres tipologies de mostreig diferents amb l’ajut d’experts que tenen formació i permisos per manipular la fauna salvatge.
    • Mostreig amb reconeixement de rastres – Realitzant mostrejos per la zona del Barranc per detectar rastres de mamífers com excrements o aliments menjats.
    • Mostreig amb càmeres de visió nocturna. Abans dels Bioblitzs es posen en diversos punts estratègics càmeres de visió nocturna capaces de realitzar gravacions d’imatges sense llum. La càmera té uns sensors que detecten moviment i graven durant un breu període de temps un petit vídeo. Les càmeres es van col·locant amarrades als troncs d’arbres a 1m d’alçada de distància al terra a zones que es van considerar de pas de fauna. Per atreure animals es posen unes pilotes de formatge amb tonyina uns metres davant de la càmera de tal manera que l’olor de l’aliment pugui atreure individus que s’aturen a menjar-ho i disparen la càmera amb el seu moviment
    • Mostreig amb trampes – La nit abans del Bioblitz s’amaguen 8 trampes entre la vegetació de la zona de camps cultivats i al galliner de la finca. Dins de la trampa es posa una pilota de menjar per atreure a petits mamífers. La trampa permet la captura de l’exemplar sense causar-li cap tipus de patiment i es mantenen dins de la trampa durant unes poques hores.
      Amb les persones voluntàries es revisen totes les trampes a primera hora del matí per a evitar que si havia captura d’animals no passin calor.
  • Insectes. Els mostrejos de reconeixement d’insectes es realitzen durant les hores centrals del dia ja que són els moments que més activitat presenten. El mostreig consisteix en realitzar un passeig per la zona de camps cultivats al voltant de la casa identificant aquells insectes presents tant en vol com posats damunt de la vegetació. En algunes ocasions i per aconseguir una millor identificació, els experts fan servir un caçapapallones o salabret per atrapar durant uns minuts el exemplar per poder veure de prop les seves característiques i mostrar-lo a les voluntàries.
    Durant el Segon Bioblitz el mostreig es va centrar en reconeixement d’insectes pol·linitzadors.
  • Flora. Els mostrejos van consistir en passejos per la zona de barranc i la zona del camps cultivats determinant els diferents exemplars trobats tant d’espècies arbòries com arbustives i herbàcies sempre i quan la seva fenologia permetis una correcta identificació.
Samaruc

Zones de mostreig

Es van mostrejar els voltants de la finca de l’Ecotros on principalment trobem un terreny pla, amb un ús eminentment agrícola – plantació d’oliveres, ametllers i garrofers- però emplenant metodologia d’agricultura sintròpica i regenerativa lliure de productes sintetitzats químics i respectuosa amb el sòl. Aquesta és una zona amb bon sòl pel cultiu que ha estat conreada des de fa anys ja que s’ha trobat evidència de monedes romanes.

La finca limita amb el Barranc de Santes Creus que permet caminar per la seva llera la major part del temps quan no existeix perill de fortes pluges. Alguns dels mostrejos es realitzen caminant per aquest espai.

Zona de mostrejos

Crida al cens de biodiversitat dels espais en custòdia de Graëllsia/Plataforma MINKA

 

T’agradaria ajudar-nos a censar la biodiversitat dels nostres 2 espais de custòdia a l’#AmetlladeMar? És molt senzill i pots fer-ho quan vulguis!

1️⃣ Ves als nostres espais en custòdia de l’Ametlla:
– l’EIN Cap de Stes Creus: Llargada: del Port de l’Estany fins a la Punta de l’Àliga. Amplada: entre la via del tren i 25 m de fondària a la costa i
– el Barranc i llacunes de Santes Creus: Des del Barranc del Boc , al mar incloent les Llacunes de Santes Creus
2️⃣ Fes fotografies de fauna i flora que et criden l’atenció encara que sigui molt comuna
3️⃣ Penja la foto a la plataforma de #ciènciaciutadana @minka_catalunya i si saps què és identifica-ho. Si no ho saps ja ho identificaran d’altres membres de la plataforma.

 

Ara tenim 2 projectes en marxa on es penjaran les vostres fotografies:
🟢 Projecte “Biodiversitat a l’EIN Cap de Santes Creus a l’Ametlla de Mar”
🟢 Projecte “Viu el Barranc i les Llacunes de Santes Creus”

“Aquesta acció és finançada gràcies a la subvenció per a entitats sense ànim de lucre pel desenvolupament de projectes de protecció i millora del medi ambient, per l’exercici 2022, de la Diputació de Tarragona

#Graëllsia #voluntariat #custòdiadelterritori #custòdialitoral #custòdiamarina #custòdiafluvial @volambiental @turismeametllademar @terresebre @dipta_cat @aigua_cat